Godfried Bongarts (1819-1898)
De eerste Bongarts die in Tegelen werd geboren, althans wat onze familie betreft was Godfried Bongarts. Bij hem is goed te zien hoe er met de achternaam werd gerommeld, van Bongarts, Bongarz, tot Bongaerts en Bongaarts, het is allemaal te vinden bij Godfried. Er bestaan geen foto’s van zijn generatie maar een beschrijving van hem was te vinden op zijn certificaat voor de nationale militie uit 1838 Daar wordt zijn signalement als volgt omschreven : Blond met blauwe ogen, brede neus en spitse kin. Lengte was 1 el, 4 duim en 5 streep. Hetgeen overeenkomt met 154,5 cm. Ook Godfried was dus niet al te groot van stuk. In huize Bongarts woonde ook hun dienstbode Emilia Didden.
Zoals de volkstellingen uit 1839 en 1849 aantonen woonde Godfried eerst met zijn ouders op Steyl en ook na het overlijden van hun beider ouders tot zeker 1849 op Steyl. Hierboven de volkstelling uit 1839. Zowel Theodoor Bongarts als Anna Margaretha Klingen leven dan nog. Voor de burgerlijke stand heet Godfried Bongaerts, de kerk maakt er Bongarz van. Van belang is een van de getuigen : Maria Catharina Quasten. Ze is de oma van Godfried. Voor de doop kwam ze uit Nederkruchten, toen een flinke reis.
In 1850 trouwt Godfried met Maria Catharina Feijen. Nu heet hij opeens Bongaarts. Waarom deze Maria Feijen (dochter van de dagloner Nicolaas Feijen, geboren in 1787 te Helden) ten tijde van de huwelijksafkondiging in Krefeld verblijft is een van de vele vragen die waarschijnlijk onbeantwoord zullen blijven.
Maria Catharina Feijen overlijdt een week na de geboorte (op 30 mei 1851) van haar dochter. Het is dus aannemelijk dat dit in verband staat met het ter wereld brengen van haar dochter. In het zelfde jaar (30 september) hertrouwt Godfried met de uit Born afkomstige Maria Catharina Pechtheiden. Hij zal een vrouw moeten hebben die zijn kind kan verzorgen. Dat daarbij de keuze valt op iemand uit Born is niet zo verwonderlijk .Tenslotte woont er familie in die contreien. De jongere broer van Godfried, Willem woont in Born en was getuige bij de doop van Anna Maria Paulina. Deze Willem is ook getuige bij het huwelijk van Godfried Bongaarts en Maria Catharina Pechtheiden, samen met zijn tante Maria Catharina Klingen, ook woonachtig te Born.
Anna Maria Paulina, zijn dochter uit zijn eerste huwelijk sterft slechts 5 maanden oud op 30 december 1851. Met zijn tweede vrouw Maria Catharina Pechtheiden krijgt Godfried twee zoons, Theodoor Hendrik en Theodoor Willem
Uit de volkstelling van 1862 blijkt dat Godfried met gezin op de Spekberg te Steyl Tegelen woont. In 1878 koopt hij voor de som van 725 guldens een perceel op Steyl, waar dat geld vandaan komt is een raadsel.
Voordien woonde Godfried in het oude centrum van Steyl, achter de Kapel. Hun huis stond op de Berkerstraat. Die heet sinds 1909 Maasstraat. Om precies te zijn op de hoek van de tegenwoordige Maasstraat en Kenzenstraat.
Steyl had een kapel sinds 1678, deze werd in 1835 opgeknapt. Er werden dagelijks missen opgedragen behalve op zondag wanneer men naar Tegelen moest voor de hoogmis.
Het buurtschap waar Godfried woonde had de naam “den Aap”. Huidige locatie is onderaan de Koningstraat tot het begin van de Kloosterstraat.
Of hij bij zijn zoon introk valt niet te zeggen aangezien er geen adresboeken uit die tijd zijn te vinden van Boisheim. Zijn tweede vrouw (uit Born) Maria Catharina Pechtheiden overleed op 25 Januari 1881. De memorie van aangifte betreffende Maria Catharina (verplicht indien er meer dan 300 gulden aan waarde was te verdelen) somt het volgende op als zijnde bezittingen van haar : Woonhuis met erf, drie percelen grond, tezamen geschat op Fl 1200,- den geheelen inboedel Fl 210,- en contant geld Fl 45,-. Alles wordt nagelaten aan haar zonen. Waarom haar echtgenoot niet meedeelt in de erfenis is voor mij een raadsel. Tenslotte woont hij nog in hun huis waarvan hij de inboedel en het vee pas in 1884 te koop aanbiedt. Zal waarschijnlijk wel nooit opgehelderd kunnen worden.